Nepal


E-mail this postRemember me (?)All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...Het nieuwe verslagje heeft wat langer op zich laten wachten dan gewoonlijk, maar we zijn dan ook op vakantie geweest! Dat klinkt misschien wat raar, voor jullie zijn we net zo weg als anders, maar voor ons was de afgelopen maand een heel speciaal deel van de gehele reis.

De eerste dagen in Kathmandu, in de touristenwijk Thamel om precies te zijn, waren echt heerlijk. Onze hongerige buikjes zijn meer dan genoeg tevredengesteld. Maar Thamel heeft naast reisbureautjes, souvenirwinkels en restaurants weinig interessants te bieden en na drie dagen hebben we het wel gezien. We verhuizen naar het Durbar Square wat vol staat met kleine en grote tempeltjes ter ere van de vele goden die het Hinduisme rijk is. Dat is een stuk interessanter. Er is enorm veel te zien. Mooie marktjes, somosa-kraampjes, koeien op straat (HOLY COW!) en zelfs af en toe een aap. Het is echt een belevenis door de smalle straatjes te dwalen en een hoekje om te gaan en opeens een prachtige tempel te zien.

De fietsen laten we in het hotel achter en huren een moter om nog wat meer van Nepal te zien. En dan begint het vakantiegevoel pas echt. Wat een luxe zeg. Een paar spullen in een rugzak en gaan! Sander rijdt alsof ie nooit wat anders heeft gedaan door het drukke verkeer van Kathmandu tot we op wat rustiger weggetjes terecht komen. Een overvloed aan groen in combinatie met de kleine dorpjes langs de kronkelige wegen maakt het achterop zitten alsof ik naar een film kijk. We hebben een leuke route gepland en komen op interessante en mooie plekjes. Onderweg stoppen we bij heerlijke restaurantjes en slapen we in kleine hotelletjes. Een romantisch weekje! In Pokhara bewonderen hoe de ondergaande zon de hoge pieken van de Annapurna Range beschijnt en in Lumbini bezoeken we de geboorteplaats van Buddha. Hierom heen is een enorm 'park' waarin boeddisten uit Thailand, Myanmar, India, China, Tibet, enz, enz hun tempels hebben gebouwd. Ook bezoeken we kort het Chitwan National Park. Een natuurreservaat in het tropische en vrij vlakke deel van Nepal. Dan weer terug naar Kathmandu.

Daar begint het aftellen...nog 4,3,2,1 dagen en dan komt ie. Het moment dat we Herman op het vliegveld aan zien komen lopen zullen we niet snel vergeten. Het is echt heel bijzonder om na al die tijd een bekend gezicht te zien. De toch al kleine taxi die ons naar het hotel terug rijdt, is te klein voor al onze enthousiaste uitroepen en flarden van verhalen. Tot diep in de nacht drinken we Everest bier en praten we de oren van elkaars hoofd. Vroeg in de morgen staat Pa trappelend voor de deur: "Ik wil Kathmandu zien"! En zo zien we in drie dagen vele tempels, mooie pleinen en uitzichtpunten. De Bouddhanath en de Swayambunath zijn daarvan echte hoogtepunten. Twee dagen trekken we er zelfs met de fiets op uit. We kopen souvenirs en bezoeken uiteraard het trekkingsbureautje om onze trek naar de Lantang Himalya te bevestigen.
De tocht naar Lantang gaat over smalle paadjes, met meer ups dan downs. Het is tropisch groen het we zien zelfs apen. Een rivier van behoorlijk formaat dondert met geweld naar beneden, soms dichtbij, soms tientallen meters in de diepte. Na een paar uur klimmen en zweten komen we aan bij het Lamahotel. Dag 1 is volbracht. Sander en ik zijn verbaasd over de tweepersoons kamertjes en de warme solardouche buiten. Wat een luxe! Voor Pa is het wel even wennen: plankenmuurtjes en een tochtig douchehokje buiten.
Dag 2 brengt ons weer 1000 meter hoger. Onze fietsbenen houden het goed en ook het trainen van Pa rond het Naardermeer werpt zijn vruchten af. Het feit dat hij minstens de helft van al zijn meegebrachte spullen bij het Lama hotel heeft achtergelaten werkt ook bevorderend! Na de lunch verlaten we het dichtbegroeide gebied en worden de uitzichten breder. Via wiebelige hangbruggen steken we diepe kloven over. Ook worden we begroet door de eerste yaks. Kleiner dan de Tibetaanse, maar nog steeds er mooi te zien. Begin van de middag arriveren we bij het Buddha hotel. Heerlijk stil. Uitrusten in de zon en kijken hoe de wolken van uit het dal langzaam naar boven kruipen.


In het hotel waar we na de derde dag aankomen blijven we twee nachten. Helaas is de combinatie van vermoeidheid, darmproblemen en de hoogte te veel voor Pa en moet hij rust houden. Sander en ik klimmen naar een grote gletsjer en de volgende dag beklimmen we een 5000 meter hoge berg. Het laatste stuk moeten we door de dikke sneeuw ploeteren, maar het uitzicht is het meer dan de moeite waard. De hele Lantangrange sterkt zich helder voor ons uit. Wat een gezicht! Als we weer naar beneden gaan voelt Pa zich meteen stukken beter. De ene vallei uit en de andere weer in. Op naar de Gosainkund meren. Na twee dagen zijn we weer terug op 4300 meter en pa voelt zich "alsof ik mijn achtertuin zit". Nou, dat lijkt me redelijk geacclimatiseerd! De meren zijn absoluut het hoogtepunt van de hele trek. Vanar een hoog punt kijken we over het meer het dal in wat gevuld is met wolken. Foto's en woorden zijn ontoereikend!
Na een steile afdaling zijn we binnen twee dagen in Dunche waarvandaan we weer naar Kathmandu vertrekken. Reizen in een Nepalese bus is een ervaring op zich. Een vrolijke bende: Kleurige slingers, shiva afbeeldingen, wierook en hyper nepalese muziek. Hobbeldebobbel op enkele centimeters langs de afgrond. En dan zitten we nog niet eens op het dak......

Dan terug naar het Chitwan park. Met z'n drieen maken we de jungle nog onveiliger! Het klimaat is echt heerlijk. We rusten uit van onze trek en gaan met een olifant, een kano en te voet de jungle in. We zien krokodillen van een behoorlijk formaat en ook zelfs neushoorns! Heerlijk is het om 's nachts te luisteren naar alle junglegeluiden.....niet eens zo heel ver weg.

Dan is de vakantie van pa al weer voorbij....de tijd is echt snel gegaan. Voor we het weten staan we weer op datzelfde vliegveld waar we hem drie weken geleden ophaalden. Wel een mooie drie weken rijker! Het is wel even slikken als we hem zien vertrekken. Huis lijkt even om de hoek te liggen....

De 'vakantie' is voor ons ook voorbij. Al is het natuurlijk voor ons heel anders. Wij vliegen morgen naar Hong Kong, daar zullen we eens gaan kijken of we nog kunnen fietsen! Super om weer terug te gaan naar China. Er ligt veel moois op ons te wachten!

En weer wat plaatjes


0 Responses to “Nepal”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


h2

Intro :

 • Wij zijn Sander en Jessica. Vanaf
 • februari 2006 reizen wij per fiets
 • door Griekenland, Turkije, Iran, Turkmenistan, Uzbekistan,
 • Kyrgizie en China. Oostwaarts dus!
 • Op deze website zullen regelmatig foto's en reisverhalen verschijnen.

 • Houdt ons op de hoogte en geef commentaar op onze posts, of
 • Stuur ons mail :: Sander | Jessica

h2

h2

h2

h2

Previous posts

Archief :

Links :

  > De Vakantiefietser in Amsterdam is de zaak voor al je vakantiefiets benodigdheden.
  > de Wereldfietser is een vereniging van mensen die reizen per fiets. Veel informatie te vinden op de website. Vooral het forum is erg leerzaam.
  > In Belgie is een vergelijkbare vereniging te vinden genaamd de vakantiefietser

fietsers onderweg :

  Toshi op weg van Japan naar het WK ın Duitsland

h2
Ik (Sander) werk voor Greenpeace, of liever gezegd, werkte. Voor deze fietsreis heb ik mijn baan opgezegd. Greenpeace is een fantastische organisatie en hier op ons weblog willen we graag de aandacht vestigen op een erg mooie campagne van Greenpeace: Defending our Oceans.

From the Greenpeace website :: "The 'Defending our Oceans' voyage is the single largest expedition that Greenpeace has ever undertaken. This incredible year-long journey will tell the story of the crisis facing our oceans from the Azores to Antarctica, take you to places few humans have been, confront the villains and promote solutions"

http://oceans.greenpeace.org
Het weblog dat wordt bijgehouden door de bemanning is de moeite van het volgen waard.

h2